DİKKAT! BRUSELLA MEVSİMİ YAKLAŞIYOR

Özel Fuar Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza BAHADIR Brusella hakkında önemli bilgiler vererek uyarılarda bulundu.

Sağlık 29.12.2023 10:50:00 0
DİKKAT! BRUSELLA MEVSİMİ YAKLAŞIYOR

Brusella Nedir?
İnek, koyun, keçi gibi hayvanların bir hastalığıdır.  Onlarda düşük, (bırakma) ve kısırlık yapar. Bu hayvanların sütleri ve bu sütlerden yapılan peynir, krema, dondurma ile ayrıca hastalıklı hayvan salgılarına ve düşüklerine (bırakma) çıplak elle temasla insanlara geçer.
Belirtiler Nelerdir?
Yüksek ateş, Aşırı terleme, Halsizlik, İştahsızlık, Zayıflama, Kas ve eklem ağrıları, Yumurtalıklarda iltihap ve şişme (orşit-ovarit) ile seyreder.
Nasıl Korunmalıyız?
Hayvanlar Brusella’ya karşı aşılanmalıdır. Pastörize olmamış veya iyi kaynatılmamış süt ve böyle sütlerden yapılan peynir, krema, dondurma gibi süt ürünleri tüketilmemelidir. Hayvan yetiştiricileri yavru atan hayvanlarla ve ölü yavruları ile çıplak elle temas etmemelidir.
Teşhis ve Tedavi:
Teşhis Brusella agg. ve dilüsyon testi ile kolayca yapılır. Geç kalınmadıysa 40-45 günlük bir tedavi ile tamamen iyileşme olur. Brusella insandan insana geçmez. İnsanlarda kullanılacak güvenli bir aşı henüz bulunmamamıştır.
Bu belirtiler ve şüpheleriniz varsa lütfen bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurun.


Anahtar Kelimeler: DİKKAT! BRUSELLA MEVSİMİ YAKLAŞIYOR

Sitemizi beğendiniz mi?


Evet
% 84,61
Hayır
% 15,38
  • Pazartesi 22.4 ° / 8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 20.9 ° / 8.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 21.9 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı