AFSÜ ve Gün FM işbirliğiyle gerçekleşen Sağlık Olsun programında, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Aysun Ata, erken ergenlik konusunda önemli uyarılarda bulundu
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Gün FM işbirliğinde gerçekleşen "Sağlık Olsun" programına konuk olan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Aysun Ata, erken ergenlik hakkında önemli bilgiler verdi.
Programın başlangıcında ergenliğin tanımını yapan Doç. Dr. Aysun Ata, ergenliğin çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olduğunu ve bu süreçte bedensel ve psikolojik değişimlerin yaşandığını belirtti.
Kızların ergenliği fiziksel olarak daha erken tamamladığını ancak psikolojik olgunlaşmanın daha geç olduğunu açıkladı.
Normal olarak beklenen ergenlik yaşının kızlarda 10, erkeklerde ise 11 olduğunu, adet yaşının ise 12,3 olduğunu ifade etti.
Ergenliğin başlangıcından bitişine kadar kızlarda 2-3 yıl, erkeklerde ise 4-5 yıl sürebileceğini söyledi.
Ergenliği tetikleyen faktörler hakkında da konuşan Doç. Dr. Aysun Ata, genetik, beslenme, egzersiz, etnik köken, iklim ve diğer bilinmeyen faktörlerin yanı sıra ebeveynlerin ergenlik yaşlarının da bu süreci etkileyebileceğini açıkladı.
Beyindeki hipofiz bezinin ergenliği başlattığını ve son dönemlerde kızlarda meme gelişiminin erken başladığını belirtti.
Erken ergenliğin kızlarda artış gösterdiğini, ancak erkeklerde benzer bir durumun yaşanmadığını ekledi.
Ebeveynlere çocuklarını iyi gözlemlemeleri ve gerekirse uzman bir doktora başvurmaları tavsiyesinde bulunan Doç. Dr. Aysun Ata, erken ergenliğin çocukların boy uzunluğunu etkileyebileceğini, psikolojik sorunlara yol açabileceğini ve akran ilişkilerini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.
Bu nedenle, erken ergenlik belirtileri gözlemlendiğinde uzman bir doktora başvurmanın önemli olduğunu vurguladı.
#Afyonkarahisar #Afyon #Haber #Sağlık #ergenlik #Erkenergenlik