Tarih: 27.10.2022 14:58

Cep Telefoncular Derneği; IMEI affı bekliyoruz

Facebook Twitter Linked-in

Afyonkarahisar Cep Telefoncular Derneği Başkanı Şenol Şen, artan klonlama işlemlerinin önüne geçilmesi amacı ile 1 yıl kullanılmayan cep telefonlarının IMEI numarasının havuzdan silinecek olmasına tepki gösterdi.

 

Başkan Şen, IMEI sinyal süresinin 7 yıldan 1 yıla indirilmesi ile  Türkiye’deki klonlama sorununu ortadan kalkmayacağını ,aksine  on binlerce  cep telefonu sahibinin de diğer klon mağdurları arasına katılacağını söyledi.

 

“Ya kaçakçılığı önle ya da vergileri düşür”

 

Cep Telefoncular Derneği Başkanı Şenol Şen, açıklamasında, “Öncelikle  neden bir cep telefonu klonlanır? İlk olarak bunun sorgulamasını yapmak lazım. Eğer bir cep telefonu yurda kaçak yolar ile sokuluyor ve piyasaya satılmak isteniyorsa O yüzden klonlanıyor. Yani ülkemizde  klonlama oluyorsa öncelikle yurda kaçak yollar ile sokulan cep telefonları için sınırlarımızda ve gümrük kapılarında yeterli güvenlik önlemleri alınarak  kaçakçılığın önüne geçilmesi lazım. Ancak  sınırlarımız ve gümrük kapılarımızdaki güvenlik zafiyetinin faturasını, kaçakçılar tarafından İMEİ numaraları klonlanan ve bu klonlamadan dolayı da hak mahrumiyetine uğratılarak BTK tarafından iletişimi kesilen cep telefonu sahiplerine kesilmesi  hukuk devleti ve sosyal devlet ilkelerine aykırıdır” şeklinde konuştu.

 

Önlem nasıl alınır?

 

Klonlamayı önlemenin yollarından bahseden Başkan Şen, “Cep telefonu üzerindeki  yüzde 100 ü bulan vergileri düşürüp Avrupa’da satılan fiyatların civarına yaklaştırmaktır ki  vatandaş kaçak telefona rağbet etmesin. Zira Amerika’da yeni çıkan bir model 18.500 lira iken aynı model cep telefonu  maalesef bizde 45 bin liraya satılıyor. Ama bu bahsettiğim ve klonlamadaki başlıca etken olan iki konuda da yetersiz kalınıyorsa ve  bu yetersizliğin faturasını da suçu olmayan yüzbinlerce  hak sahibi kişinin cep telefonu nu kullanıma kapatılıyorsa, kanun düzenleyicinin mevcut yasaları tekrar gözden geçirmesi gerektiği kanaatindeyim.” dedi.

 

Hali hazırdaki yürürlükte olan klonlanmış cep telefonunun çözüm uygulamasındaki hatalara da değinen Şen, “Vatandaşın bedeli ve  vergisini ödeyerek  almış olduğu cep telefonları başkaları tarafından  klonladığında; Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) alt yapı sisteminin  acizliği  ve yetersizliğinden kaynaklı   olarak ,hangi cep telefonunun gerçek hangisinin kaçak olduğunu ayırt edememesi nedeni ile aynı İMEİ numarasına sahip  ne kadar cep telefonu var ise tamamını iletişime kapatıyor. Kapanan İMEİ numarasına sahip telefonun faturası kimde ise oda faturayı  ve ömür boyu kullanacağı bir cep telefon numarasını BTK ya ibraz ederek  “sadece bir GSM numarasına” eşleştirme adı altında  tekrar iletişime açılıyor.” İfadelerine yer verdi.

 

“BTK acizliğinin faturasını  masum vatandaşa kesiyor”

 

BTK’nın vatandaşın yasal yollardan elde ettiği cep telefonunu iletişime kapattığını söyleyen Başkan Şen açıklamasına şöyle devam etti:

 

“ BTK Vatandaşın yasal yollardan elde ettiği, parasını ve vergisini ödeyerek satın aldığı cep telefonunu iletişime kapatıyor, sonra faturasını ibraz et sadece bir GSM numarasına açalım diyor. Yapılan bu uygulama ile cihaz sahibinin cep telefonunu  ,satmasını, hediye etmesini veya aileden başka birsinin bu cep telefonunu kullanması otomatik olarak engellenmiş oluyor. Buda vatandaşın cep telefonunun tasarruf hakkını gasp etmekten başka bir şey değildir.

Cep telefon satın alırken tek bir numara ile kullanacaksın, satamayacaksın, başkasına hediye edemeyeceksin denilse o cep telefonunu zaten kimse satın almaz. BTK gerçek mağdurun kim olduğunu çözememe acizliğinin faturasını vatandaşa keserek  “ister tek numara ile kullan istersen çöpe at  “ yaptırımı ile yüzbinlerce kişiyi mağdur etmiştir. TBMM’ye sunulan kanun teklifinde IMEI sinyal süresinin 7 yıldan 1 yıla indirilmesi uygulaması da hayata geçerse bu mağdur vatandaşların sayısı katlanarak çoğalacaktır. “

 

IMEI sinyal süresinin 7 yıldan 1 yıla indirilmesi uygulamasını yürürlüğe girmesi halinde hali hazırda klon olan 3 milyon cep telefonu sayısına yaklaşık 4 milyon cep telefonunu da eklersek bu sayısının 7 milyon adete ulaşabileceğini belirten Şen, yüzbinlerce kullanıcının yeni bir telefon almasının bu ekonomik şartlarda  zaten mümkün olmadığını devletin 1 kereliğine mahsus IMEI affı uygulaması yapmasının zorunlu hale geldiğinin altını çizdi.

 

Geçici kayıt hakkı bitti

 

Dünyada yaşanan Covid-19 virüs ve bunun beraberinde getirdiği pandemi sürecinde hükümetin cep telefonları için geçici IMEI kayıt hakkı sağlamıştı diyen Başkan Şen, şunları kaydetti:

 

“Geçici IMEI kaydı süre uzatmaları sona erdi ve bundan dolayı  yaklaşık 3 milyon kullanıcı  şu an çaresiz durumda kaldı. Ülke olarak zor bir ekonomik sınavdan geçerken elindeki cep telefonlarını çöpe atıp; binlerce lira ödeyerek yeniden cep telefonu almak bir çok aile için zor görünmektedir.. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden her gün yüzlerce cep telefonu kullanıcıları derneğimize telefon ederek  çözüm yolu sormaktadır. Ticaret Bakanlığımızın konuyu tekrardan değerlendirerek,  nasıl ki hükümlü tutuklu affı çıkıyorsa, nasıl ki vergi affı çıkıyorsa, IMEI numarası iletişim affı da çıkartması zorunlu hale gelmiştir. Çıkarılacak bir af ile , hak sahibi kendi e- devleti  üzerindeki IMEI kayıt panelinden  hükümetimizin belirleyeceği makul ücret karşılığında  cep telefonlarını kayıt ederlerse(gerekirse her haneye bir adat kayıt hakkı tanınarak)  mağdur olan ve olacak olan vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmiş olur. Yapılması zorunlu hale gelen bu af ile de milyonlarca kişinin bütçesine yeni bir cep telefonu alım maliyeti ortadan kalkarken devletimiz de kayıt ücreti almak karışıklığında ek bir bütçeye sahip olacaktır.”

 

Şenol Şen, açıklamasında son olarak şu önerileri dile getirdi:

 

"Cep Telefoncular Derneği olarak, mağduriyetlerimizin giderilmesi hususunda hükümette 3 çözüm önerimiz var.

 

1-) Klonlama olayı,  ithalatçı firma  garantisine dahil olmak zorundadır. Çünkü klonlama işlemi   cep telefonunun  güvenlik açığı sorunudur. Güvenlik açığının önlemini almak ve bu açıktan dolayı da mağdur olanların mağduriyetinin giderilmesi tamamen  ithalatçı firma sorumluluğundadır. Yani  bir cep telefonu 2 yılık garanti kapsamı süresince klonlanmaya maruz kalır ise ,ithalatçı firma  garanti kapsamında cep telefonunu değiştirmek zorundadır.

 

2-) Mevcut mağdur olan milyonlarca klonlanmış ve kapalı vaziyette milli servet olan cep telefonları için acil IMEI affı çıkartılmalıdır.

 

3-) Hükümet olarak, birkaç firmanın maddi menfaatleri için çıkarılan bu yasanın  tekrar gözden geçirerek 100 bin civarındaki cep telefoncu esnafımızın aleyhine olan kısımlarda gerekli düzenlemeleri yapılması lazım. Sesimize kulak verin.. Nasıl ki dünya 5'ten büyük ise , ikinci el cep telefonu ticareti yapan  yüz bin civarındaki  esnafımızda, bu kanunu çıkartan ve sayıları 5'i bulan  rantçılardan çok daha büyüktür."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —