Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) nörolojik bir hastalıktır. DEHB’nin semptomları üç genel kategoriye ayrılmaktadır: Dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik.
Dikkatsizlik: Dikkatsizlik semptomları uzun ve sıkıcı görevler üzerinde dikkati yoğunlaştıramama, dikkat dağıtan ögelerden fazlasıyla etkilenme, dalgın, unutkan ve dağınık olma durumları ile örneklendirilebilir.
Hiperaktivite: Hiperaktif tip bireyler, çevrelerindeki uyaranlardan birbiri ardına gelen, süzgeçten geçiremedikleri bilgi ve etki bombardımanına uğrarlar; diğer insanlar tarafından tedirgin, sabırsız ve ’kontrol edilemez’ olarak algılanabilirler.
Dürtüsellik: Dürtüsel tip bireyler, kendilerini kontrol etmede güçlükler yaşarlar; diğerleri tarafından umursamaz ve düşüncesiz olarak algılanabilirler. Makul olarak akıl yürütememeleri, bazen gereksiz riskler almalarına neden olur.
Tedavi edilmemiş dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) yeme bozukluğu, bağımlılık türleri, depresyon vb. gibi başka klinik bozukluklara sebep olabilmektedir. DEHB’nin geç kalmadan tespit edilmesi akademik, sosyal, aile ve iş yaşantılarında oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir.
Her DEHB vakası için ilaca gerek duyulmayacağı gibi ilaca ihtiyaç var ise de psikiyatri hekimince tedavi başlatılmalıdır.
MOXO dikkat testi 6-65 yaş arasındaki kişilerde dikkat eksikliği, hiperaktivite, dürtü kontrolü ve zamanlamaya ilişkin bulguları tespit ederek ayrıntılı bir şekilde raporlayan dikkat testidir. Hastanemizde Sosyal Hizmet Uzmanı Elif Yücel tarafından uygulanmaktadır.