Ecz. Odası Başkanı Pehlivan’dan eşdeğer ilaç açıklanması

Afyonkarahisar Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Alper Pehlivan yazılı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sağlık 13.12.2021 12:07:00 0
Ecz. Odası Başkanı Pehlivan’dan eşdeğer ilaç açıklanması

Basın açıklamasında eşdeğer ilaçlara güvenilmesi gerektiğini vurgulayan Pehlivan şu ifadelere yer verdi;

“Eşdeğer ilaç ya da diğer bir tabirle muadil ilaç, referans ilaçlarla aynı etken maddeye sahip, eşdeğer olduğu Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bilimsel deneylerle kanıtlanmış, aynı etkinlik, aynı kalite ve aynı güvenilirlikteki ilaca verilen isimdir. Eşdeğer ilaç, Referans ilaçla aynı etkiye sahip olması nedeniyle aynı derecede güvenlidir ve daha ekonomiktir.

Hastalarımız orijinal yerine eşdeğer ilacı kullanmak konusunda “iyileşemeyeceğim” korkusu taşıyabilmektedir. Ancak hastalarımızın tedavilerinde eşdeğer ilacın referans ilaçla tamamen aynı etkiyi yaratacağını bilmesi ve her konuda olduğu gibi eşdeğer ilaç konusunda da eczacısına güvenmesi son derece önemlidir.

“Eşdeğer ilaç kullanmak yerli ilaca destek olmaktır”

Eşdeğer ilaçların orijinal ilaçlara göre tek farkı, %20-80 oranında daha ucuz olması ve eşdeğer ilacın büyük çoğunluğunun ülkemizde üretilmesidir.

Türkiye'nin ilaç için yıllık harcaması yaklaşık 50 milyar TL dir. Aslında bu rakam çok büyük bir rakam olarak gözükse de OECD ülkelerine göre kişi başına düşen ilaç harcamasında, Türkiye gerilerdedir.

Ülkemizin ilaç harcamasının yaklaşık yarısı ithal edilmekte, yarısı da ülkemiz topraklarında üretilmektedir.

Vatandaşlarımız ne kadar çok eşdeğer ilacı tercih ederlerse o kadar çok yerli üretimi desteklemiş olacaklar ve ülkemizin de cari açığına ve ekonomisine de olumlu yönde katkı vermiş olacaklardır.”


Sitemizi beğendiniz mi?


Evet
% 84,61
Hayır
% 15,38
  • Perşembe 22.3 ° / 10.6 ° Güneşli
  • Cuma 21.6 ° / 8.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 6.9 ° Güneşli