Afyonkarahisar Mali Müşavirler Oda Başkanı Erdal Sayar bir basın açıklaması yayınlayarak üyelerinin zam taleplerini belirtti.
Afyonkarahisar Mali Müşavirler Oda Başkanı Erdal Sayar açıklamasında: “Üyelerimizden gelen talepler üzerine Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinde yer alan ücretlerin yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalması, muhasebe bürolarının sürdürülebilirliğini ve hizmet sunmasını olanaksız boyuta getirdiğinden asgari ücret tarifesinde yer alan ücretlere enflasyon farkı kadar artış yapılmasını TÜRMOB aracılığı bakanlığa ilettiklerini” belirtti. Mali müşavirler kamu finansmanının en büyük güvencesi olup elde ettikleri ücret gelirleri, giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir.
“Yüksek enflasyon mali müşavirleri zor durumda bırakmıştır”
Ekonomide dengelerin bozulması ve enflasyondaki artış eğilimi, ücretliler ve serbest meslek mensupları başta olmak üzere sabit gelirlileri olumsuz etkilemiştir. Yaşanan ekonomik gelişmelerden en çok etkilenen kesimlerin sorunlarının mutlaka kısa vadede çözülmesi gerekmektedir. Günümüzde bir ülke ekonomisinin gelişmesi ve kalkınması o ülkede yaşayanların ekonomik faaliyetlerinin sürekliliğine ve başarısına bağlıdır. Ekonomimizde yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan yüksek enflasyon mali müşavirleri zor durumda bırakmıştır. Fedakârca ve özveriyle görevlerini yapan Mali Müşavirler enflasyonun yaratmış olduğu tahribatın en ağır yükünü bu süreçte omuzlamak zorunda kalmıştır. Verdikleri hizmetlerle işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayan Mali Müşavirler aynı zamanda kamu finansmanının da en büyük güvencesidir.
“Ücret tarifemize %60 enflasyon farkı yansıtılmalıdır”
Mali Müşavirlerin verdikleri birçok hizmetin karşılığı elde ettikleri ücretler, giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir. Hem işletmeler hem kamu için hayati önemde görev üstlenen Mali Müşavirlerin hizmetlerinin aksaması tüm kesimler için telafisi güç sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Gelinen aşamada, mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerin personel, kırtasiye, kira, elektrik, akaryakıt, ulaşım, gıda, temizlik, kargo vb. tamamında olağanüstü artışlar meydana gelmiştir.
Ücret tarifemize %60 enflasyon farkı yansıtılmalıdır. Asgari Ücret Tarifesi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmekte olup yayımlanan tarifeye göre 2022 yılı asgari ücret tarifesi olarak bir önceki yıla göre %25 artış uygulanmıştır. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Aralık 2021 Tüketici Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre %36.08; Mayıs 2022 döneminde ise Aralık 2020 dönemine göre %84,58 artış göstermiştir. Bu durumda tarifemize yansıtılması gerekli enflasyon farkı (%84,58-%25=) %59,58 olarak hesaplanmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni asgari ücret tarifesini belirlemelidir.
Yukarıda belirtilen veriler ışığında muhasebe bürolarının varlığını tehdit eder hale gelen bu durumdan dolayı, hizmetlerin sürdürülebilirliği ve aksamadan devam edebilmesi için yüksek enflasyondan kaynaklı kayıpların telafi edilmesi zorunluluğu doğmuştur. Bakanlığın tarifedeki ücretlere %60 oranındaki enflasyon farkını yansıtarak Temmuz ayından itibaren uygulanmasına dair yeni asgari ücret tarifesini belirlemesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.