Hakan Dilek: “Küçük esnaf devletin temelidir”

Afyonkarahisar Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası Başkan Adayı Hakan Dilek düzenlediği kahvaltılı basın toplantısı basın mensupları ile bir araya geldi.

Yaşam 24.02.2022 15:13:00 0
Hakan Dilek: “Küçük esnaf devletin temelidir”

Afyonkarahisar Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası Başkan Adayı Hakan Dilek, düzenlediği basın toplantısında, sanayi sitesinde 80 yıllı aşkın bir geçmişi olan mensup olduğunu, kendisinin de 40 yıldır esnaflık yaptığını belirterek, “Esnafın sorunlarını biliyorum” dedi. Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası kongresine sayılı günler kala Anıt Park Kafe’de kahvaltılı bir basın toplantısı düzenleyen Hakan Dilek projelerinden bahsederek, “İnşallah seçimi kazandığımız ilk üç gün içinde 1. Sanayi sitemizde bulunan ofisimizi şubeleştirip merkez çarşıya ve esnafına yakın 2. Sanayi Sitesi için irtibat ofisi açacağız” dedi.

Afyon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt, 2. Başkan İsmail Akar ve yönetim kurulu üyeleriyle çok sayıda basın mensubunun da katıldığı basın toplantısında, aday yönetim kurulu üyeleri ile birlikte projelerini açıklayan Başkan Adayı Hakan Dilek, küçük esnafın devletin temeli olduğunu belirterek, bu rağmen küçük esnafın ekonomik krizlerde yapılan bazı desteklerden yeterince faydalanamadığına vurgu yaptı.  

“Küçük esnaf devletin temelidir”

Afyonkarahisar Madeni Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Hakan Dilek, küçük esnafın devletin temeli olduğunu belirterek, bu rağmen küçük esnafın ekonomik krizlerde yapılan bazı desteklerden yeterince faydalanamadığını belirterek, seçilmeleri halinde “Bu durumu tersine çevireceğiz” dedi, projelerinden bazılarını paylaştı.  “Küçük esnaf devletin temelidir” sözüne vurgu yapan Hakan Dilek, “Küçük esnaf hakikaten devletin temelidir, omurgasıdır, çatısıdır. Küçük esnaf her zaman için mağdur olan kesimimiz olmuştur ama her zaman için de devletin yanında olmuştur” dedi.

Küçük esnafın ekonomik krizlerde yapılan bazı desteklerden yeterince fayda sağlayamadığına vurgu yapan Hakan Dilek, göreve seçilmeleri halinde, “Bu durumu tersine çevireceğiz” diye konuştu.

• Başkan Adayı Hakan Dilek’in konuşması şöyle:

“Gazeteciler Cemiyet Başkanım ve yönetim kurulu üyeleri, basınımızın güzide temsilcileri ve bizleri ekranları başında izleyen tüm esnaf ve sanatkârlar Afyonkarahisar halkı.  Böyle bir günde bizleri kırmadınız her alanda bize yer verdiğiniz için teşekkür ediyorum.

“Esnaf ve sanatkârlarımıza hizmet etmekten de gurur duyuyorum”

Bilindiği üzere Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası’nın Afyonkarahisar'ın en büyük odalarından biri. 1744 tane üyesi olan Madeni Sanatkârlar Esnaf Odasının 26 Şubat Cumartesi günü Yasemin Düğün Salonu’nda olağanüstü bir genel kurulu bulunmaktadır. O yüzden burada aday olmaktan da oda mensubu olmaktan da gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Sanayi sitesinde babam ve amcadan kalan 80 yıllık bir geçmişiz var. Kendimin de 40 yıllık bir geçmişim var. 15 yıldır da Madeni Sanatkârlar Esnaf Odasının yönetim kurulu üyeliğini yapmaktayım. Burada da esnaf ve sanatkârlarımıza hizmet etmekten de gurur duyuyorum.

Ustalık dönemimin geldiğini hissettiğimiz için aday olduk. Yaklaşık 40 gündür sahalardayız. Esnaf ve Sanatkarlarımızı ziyaret ederek girmedik dükkân dokunmadık yürek bırakmadık. Bizim 81 tane meslek grubumuz var. Ama bizim için Afyon’da bulunan taksicisi, berberi, bakkalı, marketi bunlar da bizim esnafımız. O yüzden Afyonkarahisar'da hepimizin yapacağı bir iş var. O yüzden birlik ve beraberlikte hareket etmek istedik. O yüzden 26 Şubat Cumartesi günü bu haklı davamız için tüm Afyonkarahisar esnaf ve sanatkarımızı genel kurula bekliyorum.

“Projelerimiz içerisinde AR-GE çalışmalarımıza özen gösterip ilerleteceğiz”

2. Sanayi sitesinde yaklaşık geçen dönemlerde açmayı planladık ama oradaki koşulların ve yerlerin elverişli olmadığında dolayı yer açamamıştık. Burada bu dönemimizde inşallah seçimi kazandığımız ilk üç günden sonra 1. Sanayi sitemizde bulunan ofisimizi şubeleştirip çarşı merkezinde ve esnafına yakın 2. Sanayi Sitesi için ofis açacağız. Afyon esnafını dolaştığımızda gördük ki Afyonkarahisar sanayisinin gelişmekte olduğunu görüyoruz. Onun için projelerimiz içerisinde AR-GE ve inovasyon çalışmalarımıza özen gösterip ilerleteceğiz. Aylık haftalarında malum bizde 81 tane meslek grubumuz var. En büyük ahi teşkilatı da Madeni Sanatkârlar Odasına bağlı esnafımızdır. Burada kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerimiz alanında daha çok olduğu için ahilik haftasında da biz daha önceki yıllarda esnaf gecesi adı altında yapıyorduk.

Ama bunu da ahilik haftasına en iyi şekilde Afyon'un tarihine yakışır şekilde kutlamayı hedefliyoruz. Tabi burada hep yola çıktığımızda bir sloganımız vardı. Biz birlikte başaracağız diye, o yüzden hep beraber ben değil bütün Esnaf ve Sanatkârlar oda başkanı ile beraber taksicisi, minibüsçüsü, bakkalı, marketi bunlarla beraber hareket edeceğimizi düşünüyoruz. Şimdi bilindiği üzere her insanın başına birtakım hastalıklar ya da rahatsızlıklar , kazalar geliyor. Bununla birlikte de başımıza bir olay geldiği zaman insanların o tarihte o saatte gidebileceği yer yok. Onun içinde hukuksal danışmanlık hizmetleri de verme istiyor. Bu nedir bir akşam üstü birinin başına bir bela kaza geldiği zaman nereye gideceğini insanlar telaşeye kapılıp yer bulamıyor. O yüzden bu konuyla ilgili de hukuksal danışmanlık hizmetini 24 saat esasına göre dostlarımızla çalışıp, biz birlikte yapacağız.

“Esnaf ve sanatkârı kalkındırmak istiyoruz”

Bir de benim her zaman dediğim bir sloganımız vardır ‘Küçük esnaf devletin temelidir.’ Hakikaten temelidir, omurgasıdır, çatısıdır. Küçük esnaf her zaman için mağdur olan belki esnaf kesimimiz çok olmuştur ama her zaman içinde devletin yanında olmuştur. Her zaman ekonomik krizlerde yapılan bazı desteklerden fayda alamamıştır. Bununla ilgili çalışmalarımızın devam edeceğini düşünüyoruz. Pandemi nedeniyle fuarlarımıza ara verilmişti. Ama biz bununla ilgili daha önceki yıllarda derneğimiz ve yönetim kurulumunda bulunduğumuz dönemlerde her yıl yaklaşık 8-9 tane fuara gidiyorduk. Bununla beraber bu fuar ve seminerlerimizi biraz daha geliştirmek zorundayız.

Afyon coğrafi konumda büyük bir alana sahip yani her yere iki saat yakınlıkta. Bugün termal bölgede bulunuyoruz. İster istemez çok lüks araçlar Afyonkarahisar'da konaklamak için geliyor. Bunlarla ilgili bu işleri hızlandırıp daha teknolojiye yakın davranmamız gerektiğini düşünüyorum. Tabi Esnaf ve Sanatkarımızın tatil etmeye de hakkı var. Gittiğimiz her yerde sosyal tesislerimiz yok. Anlaşmalı bulunduğumuz ajanslarla tatil ve konaklamayla ilgili Türkiye'nin her tarafında böyle bir projemiz var. İnşallah bunu da yerine getirmeyi hedefliyoruz. Tabi gelişen Türkiye’mizde de Avrupa birliği fonlarından ülkemizin ve hükümetimizin vermiş olduğu birtakım fonlarla para aktarıyoruz. Bunlarla ilgili sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği bir söz var; verdiğimiz paranın yüzde 10’nu almamızın gerektiğini söylüyor. Avrupa Birliği, Zafer Kalkınma Ajansı, TKDK çağrılarından projeler yayıp esnaf ve sanatkârı kalkındırmak istiyoruz.”

“Bir fon oluşturup esnafımıza da destek vermeyi düşüyoruz”

Esnafın her alanına girdiklerini belirten Dilek, “Baktık ki sanayi esnafımızın her alanda çok güzel ürettiği ürünler var. Ürün tanıtım günleriyle beraber tanıtım yapmak istiyoruz. CNC makinelerinin olduğunu gördük. Mesela şu anda benim en büyük gururla söyleyebileceğim bir şey var Afyonkarahisar da daha önceki dönemlerde vip araçlar Ankara - İzmir - İstanbul'da A firmaları tarafından yapılıyor. Şu anda Afyonkarahisar Türkiye ve Dünya'nın her bulunduğu alanda vip araçları ve karavanları yapmakta olduklarını gördüm. Bu da bize Afyonumuza bir gurur ve bende bir esnaf olduğum için gurur duyuyorum. Yani o yüzden neden bir Otomativin imalat şehri olmasın diye de düşünüyoruz. İnşallah böyle bir zemin olursa da biz de buradan herhalde küçük esnafımızla desteklerimizi vereceğiz. Şimdi en büyük hayallerimden birisi biraz önce bahsettiğim projeler de veri tabanına kayıtlı firma tanıtım rehberi. Bunu da ben reklam olmazsa İstanbul'da Perpa Ticaret Merkezi diye bir yer vardır. Dünyanın bütün ürünleri buraya gelmektedir. Hiçbir şey aramanıza gerek yok eğer web sitesine girdiğinizde orada her türlü ürünü ve her türlü ürünün fiyatını adresini bulabilirsiniz. Yani gelişen bir Türkiye’miz var buna da ayak uydurmak zorundayız. Tabi esnaf yardımlaşma sandığıyla ilgili bir çalışmamız olacak. Tabi bizim 5362'ye dayalı bir kanun çerçevesi içerisinde bulunmaktayız. Bunu nasıl yapacağımızı söylecek olursam Esnaf Yardımlaşma Sandığında 'da bir esnafımızın dükkânı yanmıştı. Evinde problem olmuştu bununla ilgilide inşallah bir fon oluşturup esnafımıza da küçük bir destek vermeyi düşüyoruz. Tabi ayrıca Esnaf Sanatkâr Rehber Araştırma Merkezimizle beraber esnafımızın yurt dışından gelebilecek, Büyük Elçiliklerde yapılabilecek aracılık hizmetleri yapmayı çünkü artık Türkiye hakikaten Dünya'ya açıldı. Bizim oralardan ithalat yapacak büyük esnaflarımızı da gördüğümüzü düşünüyorum. O yüzden böyle bir projeyide hayata geçireceğiz.”

Aynı zamanda Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı olan Hakan Dilek, Sanayi sitesinin 40-50 yıl önceki halini bildiğini orada ufak dükkanlarda işletmeler olduğunu 1976 yılında 1. Sanayi Sitesinin ve 1980’li yıllarda da 2. Sanayi Sitesine geçildiğini söyledi.

“Her kapıyı çalacağız”

Dilek,  “Afyonkarahisar'ın da Sanayi de eksikliğini hissettik o yüzden bir tanede modern sanayi sitesi kurduk. Yaklaşık sanayi ticaret bakanlığına bağlı projelerden Afyonkarahisar'da 2 tane sanayi sitemiz var Bununla beraber kendimiz özel projeyle 9 metre yüksekliği olan derinliği 12.5 cephesi 8 metre olan 382 adet 176 metrekarelik bir arsadan bir işletme kurduk. Bu küçük sanayi adı altında ama komi sanayi sitesi diye yaptık. Bununla beraber baktık ki 1. Sanayimizde 450 dükkân var 800 esnaf var, 2. Sanayi de 450 tane boş dükkanımız var. Bununla beraberde yapmış olduğumuz işletmeler 100 metrekare bir oto elektrikçiye büyük ama kamyoncuya küçük geliyordu.  Normalde küçük işletmelere de yapmamız gerektiğini düşündük 246 tanede 60 metre kare kapalı alanı 50 metrekare önünde kullanım alanı olan bir arsayı da inşallah önümüzdeki günlerde temel atacağız. Bununla birlikte biraz önce tatilde konaklamayla ilgi bir takım bazı şeylerden bahsettik. En büyük hayalim olan şu anda çırak mesela bulamıyoruz. Ben kendim çocuklarımı sanat okullarında okuttum. Baktım ki burada nerede vasfı olmayan insanların buralarda okuduğunu gördük. Ama şunu da istiyorum hükümetten de bu tür yerlerin birazcık daha puana dayalı olup tercih edilebilir öğrencilerin buralarda olması çünkü; sanayisiz bir ekonomi olmaz sanayisiz bir ülke kalkınamaz. Onun içinde bir ihtisas koleji kurma hedefim var. İnşallah bunu yaparsakta benim kendi kafama göre yapacağım bir şey değil.  İlin ileri gelen protokolleri ile beraber bunu dile getirip siyasilerden, ana muhalefetten , muhalefetten bir de bununla beraber hükümetten destek alacağız. Her kapıyı çalacağız. Benim istediğim eğer burada olursak savunma sanayisi ile ilgili bir ihtisas koleji ya da yenilenebilir enerji, tarımsalla ilgili okul yapabilirsek inşallah Afyon’un da önünü açmış sanayi şehri yapmaktır bu konudaki hedefimiz. Tabi bununla beraber 25 odalı bir tanede sosyal tesisi olan düğün salonu olan bir otel projemiz var. İnşallah onu da hayata geçireceğiz. Burada 2022 yılı Afyonun 100. Yılı inşallah biz bunu da yerine getirmek için 100. Yılın sanayi sitesini de 382 dükkânı açıp 2023'te de Türkiye'nin 100. Yılında da 246 tane dükkânı açmayı hedefliyoruz” dedi.

Çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.  Katılımcılara teşekkür eden Hakan Dilek son olarak cumartesi günü gerçekleştirilecek genel kurulda oy pusulasındaki renginin turkuaz mavi olduğunu hatırlatarak “Oy pusulamda rengimiz turkuaz renk mavi renktir. Bizler esnafı tercih ederken bu rengi tercih etmelerini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.  


Sitemizi beğendiniz mi?


Evet
% 84,61
Hayır
% 15,38
  • Cuma 21.5 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.6 ° / 5.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.7 ° / 3.8 ° Güneşli