Millet Hamamı müzesi ziyaretçilerini bekliyor

Millet Hamamı müzesi ziyaretçilerini bekliyor

Şehrimizin tarihine ışık tutan yapılardan birisi olan Millet Hamamı Müzesi, ziyaretçilerini bekliyor.

Afyonkarahisar kalesi eteklerinde Afyon evlerinin arasında başlayan tarih yolculuğu Millet Hamamı Müzesine kadar uzanıyor. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek'in talimatları ile tarihi dokuya uygun bir şekilde restoresi yapılan Millet Hamamı Müzesi; açıldığı günden bugüne hamam kültürünün en iyi örneklerini yansıtan yapılardan biri olarak dikkati çekiyor. Millet Hamamı Müzesi şehrimizin simgelerinden birisi olan Afyon Kalesinin gölgesinde misafirlerini bekliyor.

Gizemli şehir Afyonkarahisar'ın en gizemli yerlerinden birisi de Millet Hamamı Müzesi. Bünyesinde barındırdığı bölümlerle hamam kültürün mirası, Osmanlı mimarisi izlerini taşıyan, pek çok detay ve inceliği barından yapının tarihe tuttuğu ışık ise büyüleyici. Belediyemiz tarafından işletmesi yapılan Millet Hamamı'nın çevresinde oluşturulan dinlenme alanı ise harika bir deneyim sunuyor. Tarih, kültür ve eğitimin adresi olan Millet Hamamı Müzesini gelip ziyaret ettikten sonra Karahisar Kalesi ve meşhur Afyon Evleri'nin doyumsuz manzarasına karşı çay ya da kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Muhteşem ihtişamı ile göz kamaştıran Millet Hamamı, zamana meydan okuyan dokusu ile görenleri kendine hayran bırakıyor.

Akustik yapısının oldukça dikkat çektiği müzede; Halk Eğitim Merkezi öğretmenleri tarafından ney ve piyona eğitimi veriliyor. Ayrıca, Millet Hamamı'nda yerel ve ulusal konferanslar da düzenleniyor. Osmanlı mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan hamam kültürünün yaşatıldığı, aslına sadık kalınarak teşhir edilen soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri, hamam araç ve gereçleri, hamam adetleri ile kültür, eğitim ve tarihin bir arada olduğu Millet Hamamı Müzesi ziyaretçilerini bekliyor.

Tarihe ışık tutan eser 'Millet Hamamı Müzesi'

Taç-ı Ahmet Mahallesi, Hamam Aralığı Sokağı'nda bulunan eser, 2 bin metrekare alan üzerine yerleşmiştir. XVII. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği düşünülen hamam, o dönem Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden birisidir. Hamam alanı 400, konferans salonu 200 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Hamam bölümünün kuzeyi erkekler, güneyi ise bayanlar bölümüdür. Bu bölümler hamam görünümünü korumaktadır ancak aynı zamanda sergi salonu, satranç odası, kurs atölyeleri ve kafeterya olarak kullanılmaktadır. Hamamda sağlık odası da bulunmaktadır. Millet Hamamı restorasyonunda dikkati çeken önemli bir nokta yapılan çalışmanın sadece ziyaretçilerin hizmetine sunulması ile sınırlı kalmaması, aynı zamanda bu mekânın toplumsal ihtiyaçlar göz önünde tutularak çevre halkının hizmetine sunulmasıdır.