Ramazan Ayı’nda beslenme düzeni nasıl olmalı?

Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte hepimizde Ramazan’da nasıl beslenmeliyim? Ramazan’da kilo verir miyim? Sahurda ne yemeliyim? gibi soru işaretleri oluşmaya başladı.

Sağlık 29.03.2023 16:27:00 0
Ramazan Ayı’nda beslenme düzeni nasıl olmalı?

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi doktorlarından Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Misci tüm soruları cevaplandırdı.

Ramazan ayında öğün sayısının azalması ve uzun saatleri bulan açlık süresiyle birlikte günlük alınan enerjinin düşmesi ve sıvı tüketiminin de azalmasına bağlı olarak metabolizma hızı yavaşlamaktadır ve bu yüzden bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşımaktadır. Her zaman olduğu gibi Ramazan ayında da alışkanlıklar bu aya göre özelleştirilmeli ve amaç ‘yeterli ve dengeli beslenme’ olmalıdır.

Ramazan’da sağlıklı beslenmenin bazı altın kurallarına geçmeden önce genel olarak öğünlerinizi sahur, İftar ve Ara Öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Böylece gün içinde almanız gereken besin ögelerini 3 öğüne bölmüş ve tek bir öğüne yüklenmemiş olursunuz.

1.Altın Kural : SAHURA KALKMAK

•           Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek yapılacak en doğru davranıştır, bu şekilde hem açlık süreniz azalır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz.

•           Sabah kahvaltısı yerine geçecek bu öğünde hafif ama uzun süre tok tutan alternatifler seçmelisiniz. Ayrıca susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.

•           Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir. Çalışma temposu yoğun olanlar fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler mutlaka iftarla sahur arasında yeterli su tüketmeliler.

2.Küçük bir Başlangıç: ANA YEMEĞE GEÇMEDEN ARA VERİLMELİ

•           İftar öğünü de en az sahur kadar önemli, orucu bir çorba ile açılmak ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmek doğru tercihtir.

İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye özen gösterin.

İftar devamında;

•           Ana yemek olarak ızgara ya da fırında pişmiş yağsız etler, sıcak tencere yemekleri, sebze ve yoğurt gibi dengeli öğünleri küçük miktarlarda tüketin.

•           Yemekleri küçük lokmalarla iyice çiğneyin.

•           Çeşitten uzak, yalın sofralar kurmaya çalışın. Canınızın çektiği gıdaları bir sonraki güne hazırlayın. Lütfen birden fazlasını aynı günde tüketmeyin.

•           1,5 litre kadar iftardan yatana kadar olacak şekilde bolca su tüketin.

3.Ara Öğün: YEMEKTEN HEMEN SONRA YERİNE BİRKAÇ SAAT SONRA YAPILMALI

•           Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve/sütlü tatlıları tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

•           Ramazanda hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına bile neden olabilir. İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır.

Sağlıkla ilgili sorunu olan kişilerin diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, metabolik sendrom, yüksek tansiyon, kan sulandırıcı ilaç kullananların, sürekli ilaç kullananların, kanserli hastaların, sindirim sistemi rahatsızlığı olanların, gebe ve emziren kadınların, büyüme-gelişme çağındaki çocukların sağlıkları açısından oruç tutmaları sakıncalı olabilmektedir. Bu yüzden ilgili hekime danışılmadan oruç tutmaları önerilmemektedir.


Sitemizi beğendiniz mi?


Evet
% 84,61
Hayır
% 15,38
  • Cumartesi 15.6 ° / -1.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar -0.6 ° / -8 ° Düzensiz orta kuvvetli karlı
  • Pazartesi -0.6 ° / -9.3 ° Sisli