Taytak: “Bu kanun öğretmenlik mesleğinin adı konmuştur”

Milliyetçi Hareket Partisi MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak mecliste yaptığı açıklamada öğretmenlik meslek kanununun yasalaştığını belirtti.

Siyaset 5.02.2022 17:49:00 0
Taytak: “Bu kanun öğretmenlik mesleğinin adı konmuştur”

Yaptığı açıklamada Milletvekili Taytak; “Öğretmenlik Peygamberlik mesleğidir. Öğretmen toplumun manevi mimarıdır. Öğretmenin yüreğindeki saf ve katışıksız sevgi tükenmek bilmeyen bir kaynak gibidir. Yani öğrencilerine hayatı sevmeyi, mutlu olmayı kısaca en güzel duyguyu; sevgiyi öğretir. İnsanlığın ufkunda parlayan güneş gibidir. O sıcaklığı ile toplumu ısıtır, ışığı ile toplumu aydınlatır. Öğretmen sevginin, hoşgörünün, şefkatin sembolü olmuştur. Onların hakkı asla ödenemez.

Bu bağlamda öğretmenlerin daha rahat ve kariyer odaklı meslek sahibi olabilmeleri için; TBMM Genel Kurulu’nda öğretmenliğin kariyer mesleği olmasını öngören “Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi Cumhur İttifakı Milletvekillerince TBMM Genel Kurulu’nda oylanarak yasalaşmıştır.

“Öğretmenlerin kariyerlerinde ilerlemelerinin önü açılacak”

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na göre; eğitim öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleriyle kariyerlerinde ilerlemelerinin önü açılacak. Meslek, aday öğretmenlik döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere 3 kariyer basamağına ayrılacak. Öğretmenlerin mesleklerinde kariyer ve liyakat esaslarına uygun olarak ilerlemeleri, mesleki gelişimlerini sağlamaları ve bunlara bağlı olarak özlük haklarının iyileştirilmesi sağlanacak. Gelişim temelli bir sistem içerisinde adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik basamaklarındaki görev ve sorumluluklar netleştirilecek.

Öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkânı getiriliyor. Bu unvan için eğitimlerini tamamlayan ve sonunda yapılacak sınavdan başarıyla geçen öğretmenlere uzman öğretmen unvanı verilecek. Bu değişiklikle öğretmenler hem bir derece alacak hem de maaşlarında 1000 TL artış olacak. Uzman öğretmen unvanı alanlar arasında yüksek lisans yapmış olanlar ise sınavdan muaf tutulacak.

10 yıllık uzman öğretmenlerin de başöğretmenlik ile ilgili eğitimlerini tamamlayıp, sınavdan başarılı oldukları takdirde başöğretmen olmalarının önü açılarak ve yine ilave bir derece almaları sağlanacak. Aynı zamanda kademeleri yükseldiği için de maaşlarına 2 bin TL ilave edilecek. Doktora yapmış öğretmenler başöğretmen sınavından muaf olacak.

“Bu kanun öğretmenlik mesleğinin adı konmuştur”

Ayrıca lisansüstü eğitim için önemli teşviklerin sağlanması amaçlandı. Uzman ve başöğretmen sınav puanı 70 ve üzeri olarak düzenlendi. Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri 3 bin 600’e çıkarıldı. Ek göstergeyi düzenleyen maddenin yürürlük tarihi ise 15 Ocak 2023 olurken, sözleşmeli öğretmenlikte 3+1 mecburi hizmet hariç özlük haklarında iyileştirmeler yapıldı. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminat %20’den %60’a, çıkarılacak. Başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise %40’tan %120’ye yükseltilecektir.

Ekonomik kalkınmamamızın temeli eğitimden geçmektedir. Bu kanun ile zaten onurlu olan öğretmenlik mesleğinin adı konmuştur. Ben de bir Teknik Öğretmen olarak bugün yarın ve ilelebet yanlarında olacağımızın buradan sözünü veriyorum. Bu kanunun çıkmasında başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiye, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer Beyefendiye, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan kıymetli personelimize, Cumhur İttifakı içerisinde yer alan saygıdeğer milletvekillerimize teşekkür ediyorum” dedi.


Sitemizi beğendiniz mi?


Evet
% 87,5
Hayır
% 12,5
  • Perşembe 20.6 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.7 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.3 ° / 9.1 ° Güneşli