Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda devam eden 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Görüşmeleri'nde Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu Bütçesi üzerine söz alan AK Parti İnsan Hakları Başkan Yardımcısı, Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven konuşmalarına 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'ne değinerek başladı.
Yurdunuseven konuşmasında;
"Bugün 10 Aralık İnsan Hakları günü olması vesilesiyle bir İnsan Hakları Komisyonu üyesi olarak tüm dünya mazlum milletlerinin kurtuluşa ermesini, birlik beraberlik ve kardeşliğin tüm dünyaya hâkim olmasını cenabı Haktan niyaz ederim” dedi.
“Fiziki kapasitesi yetersiz olan 372 ceza infaz kurumu da kapatıldı”
2002'den bu yana 20.kez Türk Milleti'nin inanarak ve güvenerek bütçe hazırlama yetkisini AK Parti'ye verdiğine vurgu yapan Milletvekili Yurdunuseven, ceza infaz kurumlarının mevcut durumu hakkında; "Adalet Bakanlığımıza bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatına Bağlı Kurumlarda Görev Yapan Personelin 42.313'ı kadrolu, 28.960'ı sözleşmeli ve 204’ü sürekli işçi olmak üzere toplam 71.477 personel görev yapmaktadır.
2021 Aralık ayı itibariyle ülkemizde 385 ceza infaz kurumunda 295.490 hükümlü ve tutuklu barındırılmaktadır.
2002 yılından bu yana 261 adet Avrupa Birliği normlarına uygun yeni ceza infaz kurumu inşaatı tamamlanarak, kullanıma açılmıştır.
Aynı zamanda infaz rejimine uygun olmayan, yeterli eğitim ve iyileştirme çalışması yapılamayan, çok eski yapılardan oluşması ve bazılarının taş bina olması nedeniyle fiziki kapasitesi yetersiz olan 372 ceza infaz kurumu da kapatılmıştır.
“Acıların yaşandığı cezaevleri Ak Parti döneminde müzeye dönüştürüldü”
Mevcut ceza infaz kurumlarımızın elektrik, su, doğalgaz, sıhhi tesisat, çatı ve genel tadilatları kapsamında büyük ve küçük onarımları yaptırılarak kurumlarımızın fiziki şartları iyileştirilmiştir.
Yine, herkesin malumudur ki infazlara ve mahkûm isyanlarına tanıklık eden, darbe yıllarının acılarının yaşandığı cezaevleri de AK PARTİ dönemlerinde müzeye dönüştürülmüştür. Burada 2002 öncesi ve günümüzü karşılaştırmak isteyen her vekilimizi ve halkımızı Ulucanlar Cezaevi’ni ziyaret etmeye davet ediyorum.
“Hükümlü, tutuklu ve personelin günlük iaşe bedelinde %15’lik artış yapıldı”
Hükümlü ve tutukluların iaşeleri Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği günlük kalori ihtiyacına göre hazırlanmaktadır. Bütçe imkanları ölçüsünde 2021 mart ayından itibaren uygulanmak üzere;
Hükümlü ve tutuklular ile görevi başında bulunan personel için olan günlük iaşe bedelinde %15’lik artış yapılmıştır.
Ceza infaz kurumlarında barındırılan çocuk hükümlü ve tutuklular ile kurumda annesiyle birlikte kalan çocuklar ve süt emziren hükümlü tutuklu anneler ile hamile hükümlü ve tutuklular için olan günlük iaşe bedelinde %28’lik artış yapılmıştır.
Çocuk kapalı ceza infaz kurumu olarak faaliyet gösteren kurumlarda ise çocuk hükümlü ve tutukluların aile bağlarının kopmaması ve ruhsal yönden kendilerini rahat hissedebilmeleri amacıyla aile görüşme odası oluşturulmuş ve kullanıma hazır hale getirilmiştir.
“Pandemi döneminde hükümlülerin telefon görüşme süreleri 20 dakikaya çıkartıldı”
Pandemi öncesi 10 dakika olan telefonla görüşme süresi bu dönemde 20 dakika olarak uygulanmaktadır. Sağlık alanında yapılan iyileştirmelerde ise hükümlü ve tutukluların tedavileri sırasında gerekli görülen her türlü ilaç, muayene, tetkik, tahlil ve tıbbi malzemeleri Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca hükümlü ve tutuklulardan maddi imkânı yetersiz olanların hijyen malzemeleri de Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır.
Sonuç itibarıyla, kurumlarda olası Kovid-19 pozitif vakaların önüne geçilebilmesi için dinamik bir çalışma modeli oluşturulmuş, pozitif vaka belirtisine rastlanması veya pozitif vakanın tespit edilmesi halinde ise izlenecek yöntemlere dair etkin, süratli ve eşgüdüm içinde bir çalışma yürütülmesi sağlanmıştır." bilgilerini aktardı.
“Cezaevlerinde işkenceye asla müsamaha göstermiyoruz”
Cezaevlerinde sistematik bir işkence bulunmadığını ve işkenceye asla müsamaha göstermediklerine Meclis Genel Kurulu'nda belirten Yurdunuseven; "İşkenceye karşı sıfır tolerans politikası çerçevesinde, insan hakkı ihlallerine hiçbir müsamaha göstermeyen Bakanlığımız, kötü muamelenin yaşanmaması ve bu yöndeki iddiaların ortadan kaldırılması için tüm yasal değişiklikleri yapmış olup, buna ilişkin tüm adlî idarî denetim ve sivil izleme mekanizmalarını oluşturmuştur.
İnsan Hakları Başkan Yardımcılığı görevinin yansıra Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümlü ve Tutuklu Hakları Komisyonu Başkanlığı görevini de yürüten Yurdunuseven komisyon çalışmaları hakkında; "Meclisimizde bulunan bütün siyasi parti milletvekillerinden oluşan Başkanı bulunduğum Hükümlü ve Tutuklu Haklarını alt komisyonumuz ile bugüne kadar 14 adet ceza evlerine yapmış olduğumuz incelemelerde sistematik bir şiddetin olmadığını yerinde gördük. Özellikle terör iltisaklı suçlularının cezaevleri ile ilgili dezenformasyona yönelik beyanlarına bizzat şahit olduk.
“Ak Parti döneminde ceza infaz kurumlarında köklü değişiklikler gerçekleşti”
Sözlerini Türkiye'de cezaevlerinin AK Parti'den sonra yaşadığı değişim ve gelişime vurgu yaparak noktalayan Yurdunuseven; AK Parti olarak iktidara geldiğimiz günden bugüne kadar ceza infaz sisteminde köklü değişiklikler ve önemli reformlar gerçekleştirilmiştir.
Bugün gelinen noktada sağlanan değişim ve gelişim sürecine ivme kazandıran tamamlayıcı unsurlardan birisi kuşkusuz, başta Avrupa Birliği olmak üzere diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla yapılan iş birliği çalışmaları ve bu kapsamda yürütülen projelerdir.
Kurumumuz;
1. Akıllı Teknolojilerin Ceza İnfaz Kurumlarında Entegrasyonu Projesi (ACEP)
2. Biyometrik İmza Yöntemi ile Takip Sistemi (BİOSİS)
3. Cezaevlerinde Yenilenebilir Enerji ve Tasarruf Projesi
gibi pek çok Ulusal projeyi başarıyla tamamlamış ve tamamlamayı planlamaktadır.
Sayın Başkan Değerli Milletvekilleri;
İnfaz sisteminin amacı yalnızca suçluların özgürlüğünü kısıtlamak değil, aynı zamanda topluma kazandırmaktır.
İş yurtları Kurumu hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarının korunup geliştirilmesi veya bir meslek ve sanat öğrenmeleri amacına yönelik olarak çalışmalarını sağlamak üzere 1997 yılında kurulmuş özel bütçeli, Adalet Bakanlığına bağlı bir kuruluştur.
Bu bağlamda, hükümlü ve tutukluların mesleki eğitimleri sağlanması yanında ayrıca Adalet Bakanlığının merkez ve taşra teşkilâtı ile bağlı kuruluşlarının yatırım ve cari ihtiyaçlarını da karşılamaktadır.
“27.978 hükümlü ve tutukluya mesleki eğitim kapsamında çalışma imkânı sağlandı”
Şu ana kadar 336 iş yurdu müdürlüğünde gıdadan tekstile; tarım ve hayvancılıktan mobilyaya, gümüş işlemeciliğinden inşaat işkoluna kadar 180’den fazla iş kolunda 2021 yılı Kasım ayı sonu itibarı ile değişik zamanlarda 27.978 hükümlü ve tutukluya mesleki eğitim kapsamında çalışma imkânı sağlanmıştır.
Salgınla mücadele sürecinin başlangıcından günümüze kadar 32 iş yurdu müdürlüğünde yaklaşık olarak 67 milyon adet maske, 18 iş yurdu müdürlüğünde 5 milyon 500 bin adet tulum ve tek kullanımlık hastane ürünleri üretimi, 3 iş yurdu müdürlüğünde 16 milyon adet spanç katlama ve 1 iş yurdu müdürlüğünde 1 milyon 500 bin adet gözlük montajı gerçekleştirilmiştir.
İş yurtları olarak 2020 yılında 437 milyon 131 bin TL bilanço karı eldi edilmiş olup, 5 adliye binası, 14 ceza infaz kurumu, 6 iş yurdu üretim tesisi bitirilmiştir.
İş yurtları Kurumu tarafından hükümlülerin yeniden topluma kazandırılması genel amacı ile gerçekleştirilen çalışmalar, 2022 yılında da hız kesmeden devam edecektir" dedi.