İsmail Ögeday


Facebook gazetecileri

Son dönemlerde gazetecilik mesleğini iyiden iyiye ayaklar altına alan ve kendilerini gazeteci olarak adlandıran ve hasbel kader medya sektörüne adım atmış, bazı kişilerden bahsetmeden geçemeyeceğim.


Gazeteci yaptığı işi önemser yaptığı işe saygı duyar. Yaptığı haberler ve birtakım gelişmeleri topluma yansıtırken, toplum üzerinde olumlu etkiler bırakır. Ama maalesef günümüzde gazetecilik mesleğini iyiden iyiye ele ayağa düşüren bazıları, kendi şahsi sosyal medya hesaplarından, akıl almaz paylaşımlar yaparak, kendilerinin gazetecilik yaptığını zannediyor.

***

Üstelik bu kişilerin birer tane de haber siteleri var. Kendi haber sitelerinde cesaret gösterip de yazamadıkları bazı şeyleri, sosyal medya denilen, platformda Facebook, Twitter, Instagram gibi adı her ne ise, bu tarz mecralarda yazıp paylaşarak, işi resmen ele ayağa düşürüyorlar. Üstelik bu kişiler öyle ki gece, gündüz iş yaptıklarını zannederek, otu, çöpü, toplum içerisinde gelişen birtakım olaylardan ziyade, ne varsa ortalığa döküyorlar.

***

Yani sosyal medyayı da inanın amacı dışında kullanarak yaptıkları işi resmen sıradanlaştırıyorlar, insanları bıktırıyorlar. Bu neye benziyor? düşünün birini her Allah’ın günü görmek, belli bir zamandan sonra bıkkınlık verir değil mi? işte sosyal medya da böyle tatlı ve ara ara paylaşım yapmak lazım, bunu birçok insan yapıyor ama, ben sadece gazetecilik mesleğini yapanlar için konuşuyorum .İnsanlar sizin saçmalıklarınızı görmek ya da beğenmek zorunda değil milletin gözüne sokar gibi sürekli paylaşım yapılmaz.

***

 Artık insanlar sosyal medyada bu söz konusu gazeteci tayfasının, paylaştıkları bu tür paylaşımları görmekten illallah demiş resmen.  Gazetecilik herşeyi deşifre etmek, yazmak değildir. Bunu yaparak , resmen sokak dedikodusundan öteye geçmiyorlar. Duydukları herşeyi, gördükleri her şeyi burada paylaşmayı kendilerine görev addetmiş gibi, bir marifetmiş gibi sürekli yapıyorlar. Gece saatin kaçı olursa olsun bu fark etmiyor onlar için.

***

Hatta bazıları işi iyiden iyiye ilerleterek, bazı siyasi partilerin körü körüne trollüğüne soyunmuş, yanlışını da savunuyor, doğrusunu da. Siyaseten kimse bulunduğu yerde baki değil, bazı şeyler değişince ben elbet göreceğim, bu her şeye maydanoz olan tayfayı bakalım hangi limana yanaşacaklar. İşte o zaman onların yüzüne vuracağız ne oldu? Ha ne oldu? diyeceğiz. Bakalım ne cevap verecekler bu fırıldaklar.

***

Bir defa gazeteci tarafsız olur, her kesime eşit mesafede olur, gazetecinin siyasetle asla işi olmaz, gazeteci taraf tutmaz öyle değil mi? ama maalesef, bu isim vermeden bahsettiğim, birkaç kişi sanki devlet yönetiyor. Ya kardeşim senin işin bu değil! Sen haklının yanında, haksızlığın karşısında durmalısın böyle yapmayacaksan, senin ne bu meslekte durmanın ne de mesleği al aşağı etmenin bir anlamı var. O zaman bırak bu mesleği siyasetçi ol sana ne? Sen işine, ekmeğine bak. Hele hele bu paylaşım yapanları gaza getiren, bazı insanlar var bu da işin bir başka boyutu.

***

Onlar da bu güruhun paylaşımları altına sen aslansın, sen harikasın, sen kaplansın, yaşa gibi yorumlar yaparak, işi içinden çıkılamayacak bir hale sokuyorlar. Bu zavallılar da sanki onların gazıyla çalışıyormuşçasına, ayrı bir heyecana gelip, daha da sık paylaşım yapmaya başlıyor. Halbuki gelin görünki onları gaza getiren ve beğenen kişi sayısına baksanız üç beş kişiyi geçmiyor. Sanki kendilerini görseniz milyonlar takip ediyor sanırsınız. İşin özü, aksine bu sosyal medya platformunda paylaşan gazetecinin bırakın yönlendirmesini, işte o üç beş kişi resmen kendisini yönlendiriyor haberi yok. Bu Facebook Twitter, Instagram gibi mecralarda paylaşım yapan gazeteciler,  her şeyi bilir, onların dışında kimse ahkam kesemez tabii kendilerine göre.

***

Paylaşımlarının altına yorum yapanlarla tartışmaya kalkışırlar, ta ki olaylar işin içinden çıkılmaz bir hal alıp, küfürler havada uçuşuncaya  kadar gidiyor konu, kendilerine küfrettiriyorlar.  İşte biraz önce dedik ya, ele ayağa düşmek işte bu resmen kendilerini ele ayağa düşürüyorlar, ama farkında değiller. Kendini sosyal medyanın o büyüsüne kaptırdın mı bir kere, iflah etmezsin.  Öylesine paylaşım yapıyorlar ki her biri sanki ordinaryüs profesör mübarek.

***

Şu her şeyi ben bilirim edası yok mu ? Evet bizde paylaşım yapıyoruz ama, kendi haber sitemizde olayları irdeleyip yazdığımız haberin linkini paylaşıyoruz sadece.  Ama bunlar ne yapıyor? “yolsuzluk yapan bir belediye başkanı var yakında açıklayacağım, filan yerin parasını zimmetine geçiren kişi kim?” gibi salak saçma paylaşımlar yapıyorlar madem çok biliyorsunuz, gazetecisiniz, belgesiyle, dokümanlarıyla yazar geçersiniz değil mi? Ama nerede o gazeteci işte Facebook’dan, Twitter’dan yazarak gazetecilik yaptığını zannediyor Facebook gazetecileri…

AK PARTİ’NİN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI AÇIKLANDI!

AK PARTİ’DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN SON DAKİKA; ‘BAŞIMIZ SAĞOLSUN TÜRKİYE’

CHP Milletvekili Köksal’dan dikkat çekici paylaşımlar!

Özkaya: “Depremi önlemek için kimlerin çalıştığı, kimlerin deprem üzerinden siyaset yaptığı belli”

Milletvekili Olgun sert iddialara yanıt verecek mi?

Yunus timleri yine geçit vermedi

Dinar'da kaza meydana geldi 7 kişi yaralandı

İyi Parti Milletvekili Olgun’un meclis odasına yakışmayan davranışı!

Afyonkarahisar'da Narkotik Suçlarla Mücadele: 3 şahıs yakalandı

Eğlencemiz Hüzne Dönüşmesin

Bu gelenek Taşoluk Kasabası'nda yüzyıllardır devam ediyor

Başkan Çöl: "Sizi yürekten kutluyorum"

Hsv Hamburg Emirdağ Futbol Okulu'ndan, Koyuncu'ya ziyaret

Suçıkan Park Tesisleri'nde ki yenilikler göz kamaştırıyor

Jandarma komutanından veda ziyareti

Dinar Belediyesi GES projesini tamamladı

Belediye Başkanı Dr. Çöl'ün oğlundan gururlandıran sonuç

Başkan Taylan yatırımların desteklenmesi konusunu değerlendirdi

Çobanlar'da bayram temizliği

  • BIST 100

    8978,43%1,95
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,06% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2298,04% 0,92
  • Ç. ALTIN

    3855,46% 0,02
Cuma 18.7 ° / 7 °
Cumartesi 21.3 ° / 9.1 °
Pazar 23 ° / 10.7 °