İsmail Ögeday


Hani mazot fiyatları düşecekti?

Afyonkarahisarlı çiftçiler son dönemde mazota yapılan zamlar nedeniyle perişan durumda…


Ne patates üreticisi ne pancar üreticisi ne kiraz üreticisi ne arpa buğday eken çitçi ne bezelye üreticisi kısacası tamamı sıkıntılı demek yerinde olur. Mazotun litre fiyatı 13 liraya dayanmış çiftçi kara kara düşünüyor. Ben nasıl traktörüme mazot alıp ekeceğim tarlamı süreyim, ya da hasatını yapacağı ürünü nasıl kaldırayım diye resmen kara kara düşünüyor.

Doların 18 lira seviyesine yükseldiği günlerde mazot 11 ila 12 bandında gezerken bugün dolar 13 ila 14 lira bandına düştü ama buna rağmen mazot ve akaryakıt fiyatları bir türlü düşmedi. Sebebi ne bilinmiyor. Ama çok sayıda siyasetçi ve özellikle hükümet kanadında yer alan Milletvekillerinin çoğu mazot fiyatlarının doların düşmesine bağlı olarak düşeceğini söylemesi çiftçiyi bir nebze de olsa umutlandırmıştı.

Fakat gelin görün ki bugün mazot fiyatı tam tersine bir eğilimle sürekli yükselmeye devam ediyor. Ben çiftçi değilim ama kendimi şöyle bir çiftçinin yerine koyuyorum doluya koyarsın almaz boşa koyarsın dolmaz hesabı. Velhasıl çiftçi işin içerisinden bir türlü çıkamıyor. Bugün lüks yatlara ve gemilere verilen mazot fiyatı ile çiftçiye verilen mazot fiyatları arasında uçurumlar var.

Devletimiz bu konuda çiftçiyi özellikle mazotun fiyatı konusunda desteklemeli. Ya da çiftçiye mazotu daha uygun verilmesi yönünde bir adım atması gerekiyor. Tüm bunlara paralel olarak, çiftçinin ürettiği üründe maalesef birtakım tüccarlar tarafından olmadık öldüm paralarına satın alınıyor. Aynı ürün çitçinin kendi sofrasına maalesef fahiş fiyatlarla geri dönüyor. Yani çiftçi ürettiği bir ürünü tüccara satıp manavdan tekrar almaya kalktığında kendi sattığı fiyatın en az 3 katını ödemek zorunda kalıyor.

Tarım bakanlığı bu konuda derhal harekete geçmeli, bir an önce gerekeni yapmalı. Artık çiftçiler ne toprağını ekip biçip kaldırmak istiyor ne de bu işlerle uğraşmak istiyor. Çok sayıda çiftçi ise şimdiden toprağını satmanın yollarına bakıyor.  Öte yandan biraz önce dedik ya biz Türkiye olarak, dünyanın en pahalı enerjisini kullanıyoruz. Mazot fiyatları, elektrik fiyatları, otogaz fiyatları, doğalgaz fiyatları, benzin fiyatları aldı başını gitti.

Faturalar resmen cep yakıyor. Çok sayıda vatandaş mazot ve akaryakıt fiyatlarının bu denli fahiş bir şekilde artmasından kaynaklı olarak aracının kontağını bile çevirmek istemiyor. Çoğu araç sahibi de aracını satlığa çıkarmış durumda. Peki ne olacak bu durumda yine her şey dönüp dolaşıp Hükumete yani devletimize dayanıyor. Bir an önce bu söz konusu meseleler nedeniyle gereken olumlu adımlar atılmalı aksi takdirde, bu ülkede ne yiyecek soğanı ne domatesi ne patlıcanı ekip kaldıracak çiftçi bulamayacağız. İşin özü dışardan ithal edecek hale geleceğiz bizden söylemesi. Sağlıcakla kalın.

AK PARTİ’NİN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI AÇIKLANDI!

AK PARTİ’DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN SON DAKİKA; ‘BAŞIMIZ SAĞOLSUN TÜRKİYE’

CHP Milletvekili Köksal’dan dikkat çekici paylaşımlar!

Özkaya: “Depremi önlemek için kimlerin çalıştığı, kimlerin deprem üzerinden siyaset yaptığı belli”

Milletvekili Olgun sert iddialara yanıt verecek mi?

Yunus timleri yine geçit vermedi

Dinar'da kaza meydana geldi 7 kişi yaralandı

İyi Parti Milletvekili Olgun’un meclis odasına yakışmayan davranışı!

Afyonkarahisar'da Narkotik Suçlarla Mücadele: 3 şahıs yakalandı

Eğlencemiz Hüzne Dönüşmesin

Bu gelenek Taşoluk Kasabası'nda yüzyıllardır devam ediyor

Başkan Çöl: "Sizi yürekten kutluyorum"

Hsv Hamburg Emirdağ Futbol Okulu'ndan, Koyuncu'ya ziyaret

Suçıkan Park Tesisleri'nde ki yenilikler göz kamaştırıyor

Jandarma komutanından veda ziyareti

Dinar Belediyesi GES projesini tamamladı

Belediye Başkanı Dr. Çöl'ün oğlundan gururlandıran sonuç

Başkan Taylan yatırımların desteklenmesi konusunu değerlendirdi

Çobanlar'da bayram temizliği

  • BIST 100

    8978,43%1,95
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,06% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2298,04% 0,92
  • Ç. ALTIN

    3855,46% 0,02
Cuma 18.7 ° / 7 °
Cumartesi 21.3 ° / 9.1 °
Pazar 23 ° / 10.7 °