İsmail Ögeday


Hep birlikte geberip gidelim

Eskiden belli, ürünlere yılda bir defa zam gelirdi, bazılarına hiç gelmezdi bile..


Hatta bazı ürünler her yerde hemen hemen aynı fiyata satılırdı. Son zamanlarda ise, aynı marka ürün aynı gramaja sahip olan ürün, bir yerde örneğin 10 liraya satılırken, başka bir yerde ise, 15 liraya satılıyor. 

Halbuki gramaj ve marka aynı neden bu şekilde satılıyor? Hala akıl ve mantık alacak gibi değil. Mazot girdi fiyatlarının düşmesine rağmen, çok sayıda üründe yapılan zamlar, bir türlü geri çekilmedi, aksine, daha da zamlandı. Ramazan ayı gelir gıda fiyatlarının tamamına zam gelir, yeni yıl gelir yine aynı bir ürünün fiyatı bir ayda defalarca zamlanır mı? 

Peki bu zamların sebebi ne ? Kim bu zam holiganları ? Kim bu fırsatçılar ? Niçin böyle yapıyorlar ? O zaman satmayın millette en azından yok deyip almasın, hep birlikte geberip gidelim. Yemin ediyorum akıl ve izan alacak gibi değil, bunun sonu nereye varacak ? Belli değil ama, buna birilerinin artık “dur ,hooopp “ demesi lazım. Peki bu olumsuz duruma dur diyecek kişiler kim ? Tabiki Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu söz konusu bakanlıklar, fahiş fiyata gıda maddesi satanları, tek tek tespit edip, gerekeni yapmalı, bir diğer konu da gerekirse hükumet karar alarak, yada bir yasa çıkararak tüm gıda fiyatlarına yeniden bir düzenleme getirmeli ,bir standart getirmeli. 

Ülkedeki zincir marketler, süper ve hiper marketler, hal esnafı resmen babasının çiftliği gibi hareket ediyor. Düşünün üreticiden kat kat daha fazla kazanıyorlar. Bunun önüne mutlaka geçilmeli, örneğin peynir, zeytin, yumurta, çay, şeker, un, yağ, gibi başı çeken temel gıda maddelerini, fiyatına uygun ve standart bir fiyat getirilmeli, sadece bunlar değil sebze ve meyve yiyecek ve içecek aklınıza gelebilecek ne varsa, bir standarda kavuşmalı. Size en basitinden bir örnek vereceğim. 

Örneğin bir litre suyun fiyatı bir bakkal esnafında 2.5 lirayken yol kenarındaki bir tesiste aynı litre, aynı marka suyun fiyatı 5 liraya satılıyor. Burada bakkal esnafı da kar ediyor ki etmese 2,5 liraya o suyu satmaz herhâlde.  Gelelim yol kenarındaki tesise, bakkalın sattığı fiyatın iki katına ürün satarken, hiç mi vicdanı sızlamıyor? Sormak istiyorum, üstelik maaliyeti bakkalın aldığı maaliyetten daha düşük, neden mi? Bakkal bir palet su alırken, o koca tesis sahibi bir tır dolusu su alıyor, hem stokçuluk yaparak fahiş fiyata ürün satıyor, hem de fırsatçılık yapıyor. 

İşte bu noktada birilerinin dediğim gibi “Dur Hooop !” demesi gerekiyor. Allah aşkına böyle bir şey görülmüş müdür ?  Söyleyin. Dediğim gibi A’dan Z’ye tüm gıda ve tüketim maddelerinin, hatta tekstil , ilaç sanayi, gıda, ev fiyatları, otomotiv fiyatları, elektrik, su, doğalgaz, mazot, benzin , LPG kısaca neye ihtiyaç varsa yeniden standart fiyat uygulaması ve düzenleme getirilmeli. 

Önümüzde, yeniden asgari ücretin zamlanması söz konusu, görün, bakın daha bu yapılacak olan, söz konusu zam, çalışanın cebine girmeden, misli ile geri çıkacak dediydi dersiniz. Yazık günah bu insanlara, hem paramızın değerini 5 kuruşa düşürüyorlar, hem de fırsatçılık yapıyorlar, bu şekilde davranan spekülasyonculara, komisyonculara, fırsatçılara ve leş kargalarına buradan sadece şunu söylüyorum bu kazık bir gün size de girecek,  ama o zaman iş işten çoktan geçmiş olacak. Sevgiyle kalın….

AK PARTİ’NİN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI AÇIKLANDI!

AK PARTİ’DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN SON DAKİKA; ‘BAŞIMIZ SAĞOLSUN TÜRKİYE’

CHP Milletvekili Köksal’dan dikkat çekici paylaşımlar!

Özkaya: “Depremi önlemek için kimlerin çalıştığı, kimlerin deprem üzerinden siyaset yaptığı belli”

Milletvekili Olgun sert iddialara yanıt verecek mi?

Yunus timleri yine geçit vermedi

Dinar'da kaza meydana geldi 7 kişi yaralandı

İyi Parti Milletvekili Olgun’un meclis odasına yakışmayan davranışı!

Afyonkarahisar'da Narkotik Suçlarla Mücadele: 3 şahıs yakalandı

Eğlencemiz Hüzne Dönüşmesin

Bu gelenek Taşoluk Kasabası'nda yüzyıllardır devam ediyor

Başkan Çöl: "Sizi yürekten kutluyorum"

Hsv Hamburg Emirdağ Futbol Okulu'ndan, Koyuncu'ya ziyaret

Suçıkan Park Tesisleri'nde ki yenilikler göz kamaştırıyor

Jandarma komutanından veda ziyareti

Dinar Belediyesi GES projesini tamamladı

Belediye Başkanı Dr. Çöl'ün oğlundan gururlandıran sonuç

Başkan Taylan yatırımların desteklenmesi konusunu değerlendirdi

Çobanlar'da bayram temizliği

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
Pazartesi 22.4 ° / 8 °
Salı 20.9 ° / 8.6 °
Çarşamba 21.9 ° / 9.2 °