Afyonkarahisar, şehrinin potansiyellerini belirlemek, yeni hedefler ortaya koymak, rekabetçiliği artırmak ve şehirde yaşayan herkesin görüşlerini dikkate alarak ortak bir vizyon oluşturmak amacıyla düzenlenen Ortak Akıl Buluşmaları, Korel Termal Otel'de gerçekleşti.
Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı moderatörlüğünde gerçekleştirilen buluşmada, çeşitli oturumlar düzenlendi.
İlk oturum olan "Çevre, Şehir ve İklim Ortak Akıl Buluşması"nda katılımcılar, şehre dair projelerini, fikirlerini ve gözlemlerini paylaştılar.
Yeşil alanların artırılması, volkanik tepeler ve kayalık alanların ağaçlandırılması gibi çevresel konularda öneriler öne çıktı.
Katılımcılar, şehir sakinlerini etkinliklere teşvik etmek adına dağ bisikleti gibi spor etkinliklerine vurgu yaptılar.
Afyonkarahisar'ın korunan alana sahip ilk 20 il içerisinde yer aldığını belirten katılımcılar, şehircilik çalışmalarında iyileştirmeler ve trafik yoğunluğu gibi konuları gündeme getirdiler.
Ayrıca, mermer şehri olarak bilinen Afyonkarahisar'ın mermer atıklarının değerlendirilmesi, sıfır atık ve eski maden sahalarının değerlendirilmesi gibi konular da oturumda ele alındı.
"Su tasarrufu ve atıkların ayrıştırılması" başlıklı bir diğer oturumda, katılımcılar çevresel duyarlılık ve vatandaşların bilinçlendirilmesi konularında çeşitli önerilerde bulundular.
Öğrenci toplulukları, etkinliklerde oluşan atıkların bertarafı için çeşitli önerilerde bulunurken, iklim değişikliği zirvesinin Afyonkarahisar'da düzenlenmesini gündeme getirdiler.
Oturumların sonunda söz alan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, yapılan konuşmalardan hareketle şehrin çevre ve yeşil alan miktarındaki artışa dikkat çekti.
Ayrıca, İklim Eylem Planı, Dirençli Kent Stratejisi, Afet Master Planı gibi önemli planların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak,
"Çevreye bizlere emanet bir miras gözüyle bakıp bu alandaki hassasiyeti vatandaşlarımıza aşılamak gerekiyor" dedi.
Buluşmanın ikinci oturumu "Toplumsal Hayatta Kadınlar" başlığı altında gerçekleşti. Kırsal alanda yaşayan kadınların kültürel faaliyetlere daha fazla dahil olmaları için yapılabilecekler,
istihdama katılım sorunları ve kendi işlerini kurma konuları ele alındı.
Sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve kadın muhtarlar, projelerini anlatarak kadınların temel taleplerine dair gözlemlerini paylaştılar.
Kadınların eğitimle desteklenmesi ve ekonomik faaliyetlerde etkin rol alabilmeleri için çeşitli önerilerde bulunuldu.
Bugün devam edecek olan Ortak Akıl Buluşmaları'nda "Sanayi ve Üretim Ortak Akıl Buluşması", "Endüstriyel Kalkınma Ortak Akıl Buluşması" ve "Kadın Girişimciler Ortak Akıl Buluşması" oturumları gerçekleştirilecek.
Şehir, sürdürülebilir kalkınma ve katılımcılık anlayışıyla geleceğini planlamaya devam ediyor.
#Afyonkarahisar #OrtakAkılBuluşmaları #Çevre #Şehir #İklim #Kadınlar #Sanayi #Üretim #EndüstriyelKalkınma #Girişimcilik #SürdürülebilirKalkınma #Katılımcılık #AfyonkarahisarHaberleri